Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Το ΤΕΕ παίρνει θέση για την Κτηματογράφησης

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) – Τμήμα Θράκης με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας Κτηματογράφησης των υπολοίπων ακινήτων της Π.Ε. Ροδόπης και πιο συγκεκριμένα του υπόλοιπου του Δήμου Κομοτηνής και των Δήμων Αρριανών, Ιάσμου και Μαρωνείας – Σαπών, θα ήθελε να τονίσει σε όλους τους ενδιαφερομένους τα εξής: 

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει ως σκοπό την προαγωγή της επιστήμης στους τομείς που σχετίζονται με την ειδικότητα των μελών του, της τεχνικής και της τεχνολογίας γενικά και την αξιοποίησή τους για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας στο πλαίσιο της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος. 

Ένας τέτοιος τομέας είναι και η Κτηματογράφηση της χώρας μέσω του Εθνικού Κτηματολογίου. Έννοιες όπως η χωροθέτηση, η αποτύπωση, η τεχνική ανάλυση, τα κτηματολογικά διαγράμματα, τα τοπογραφικά διαγράμματα κοκ, είναι έννοιες που έχουν ταυτιστεί με τις γνώσεις των μηχανικών. 

Συνεπώς η ορθή, χωρίς προβλήματα για το μέλλον, συμπλήρωση της δήλωσης ιδιοκτησίας είναι συνέργεια διαφόρων επαγγελματικών ομάδων όπως μηχανικοί, δικηγόροι κτλ, και όχι μόνο μίας εξ’ αυτών.  

Τέλος να υπενθυμίσουμε στους ιδιοκτήτες που πρέπει να δηλώσουν τα ακίνητά τους ότι ο χρόνος των τριών (3) μηνών για την υποβολή Δηλώσεων Ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο είναι αρκετά σύντομος και θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να σπεύσουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους.

Ενημέρωση και συντονισμός φορέων για το παραεμπόριο


Εξελίξεις αναφορικά με την αντιμετώπιση του  παραεμπορίου, ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκου Τσαλικίδη, το μεσημέρι της Παρασκευής 14 Δεκεμβρίου, στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.  Το «παρών» στη συνάντηση, έδωσε το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων, ήτοι εκπρόσωποι των ΟΤΑ, Επιμελητηρίων, του ΟΕΒΕΣ, του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου, του Τελωνείου Κομοτηνής και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Η σύσκεψη, πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της διαρκούς συνεργασίας μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης και των αρμόδιων φορέων, για το φαινόμενο του παραεμπορίου και κατά τη διάρκεια της εξετάστηκαν λύσεις και τρόποι αντιμετώπισης του πολυδιάστατου προβλήματος που πλήττει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της Ροδόπης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, αφού χαιρέτισε τη μαζική παρουσία των φορέων, παρέθεσε τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί έως σήμερα, σε συνέχεια των αποφάσεων που ελήφθησαν στην τελευταία σύσκεψη στις 29 Μαρτίου 2018 που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του. “Συναντήθηκα στις 10 Οκτωβρίου με την κ. Ειρήνη Γιαλούρη, Γενική Διευθύντρια των Τελωνείων της ΑΑΔΕ, όπου και παρέθεσα όλα τα στοιχεία για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου και ανέλυσα την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών στην περιοχή μας.  Με ικανοποίηση είδα πως υπήρχε θετική ανταπόκριση στο αίτημα μας από την ΑΑΔΕ μέσα κι από την άμεση παραγγελία της  για συνδρομή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης προς επίτευξη του σκοπού αυτού. Παράλληλα, επιτεύχθηκε το αίτημά μας για περαιτέρω στελέχωση του Τελωνείου Κομοτηνής κι ενισχύθηκε με δύο άτομα μέχρι στιγμής και άλλα δύο μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2019, ενώ υπήρξε δέσμευση και για επιπλέον ενίσχυση 10 ατόμων μέχρι το τέλους του 2019. Σε αυτή την κατεύθυνση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου και τον καλύτερο συντονισμό δράσεων εντάχθηκε η διοργάνωση  συνεδρίου για το Παραεμπόριο στο ετήσιο πρόγραμμα  δράσης του 2019 ”.
Κλείνοντας ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Τσαλικίδης τόνισε πως “Οι συνέπειες του Παραεμπορίου είναι πολυδιάστατες και αφορούν την οικονομία της περιοχής μας, σε όλα τα επίπεδα! Για τον λόγο αυτό είναι ψηλά στις προτεραιότητες μας και φροντίζουμε να  λειτουργούμε συντονισμένα και αποφασιστικά για να το αντιμετωπίσουμε”.
Όλοι οι φορείς της Ροδόπης που έλαβαν μέρος στην συνάντηση, συμφώνησαν στην σύσταση μίας επιτροπής η οποία θα συμμετέχει στη διαδικασία επιλογής του καταλληλότερου χώρου για την κατασκευή του Οικίσκου στο συνοριακό Σταθμό Νυμφαίας. Επιπλέον, ορίστηκε ότι το  το Συνέδριο για το Παραεμπόριο θα διεξαχθεί το φθινόπωρο.

Με τη λήξη της σύσκεψης, οι συμμετέχοντες σε αυτή,  επισήμαναν την ανάγκη συνέχισης των τακτικών συναντήσεων και της ευρείας ενεργοποίησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου και των επιπτώσεων του στην τοπική επιχειρηματικότητα. 

Αγώνας ποδοσφαίρου για φιλανθρωπικό σκοπό, μεταξύ της Εθνικής Ομάδας Ενόπλων Δυνάμεων και των Επιλέκτων Παλαιμάχων Θεσσαλίας

Αγώνας ποδοσφαίρου για φιλανθρωπικό σκοπό, μεταξύ της Εθνικής Ομάδας Ενόπλων Δυνάμεων και των Επιλέκτων Παλαιμάχων Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018 στο Βασδέκειο Αθλητικό Κέντρο Βόλου.
Πριν την έναρξη του αγώνα, μέσα σε συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα, εκπρόσωποι  του ΥΠΕΘΑ και του ΑΣΑΕΔ απένειμαν στην σύζυγο του Αρχικελευστή του Λιμενικού Σώματος Ιωάννη Αλουντζανίδη, στην μνήμη του οποίου ήταν αφιερωμένος ο αγώνας, τιμητικές πλακέτες. Επίσης, ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας Ενόπλων Δυνάμεων Βασίλης Βούζας, έδωσε στον γιο του εκλιπόντα μια φανέλα της ομάδας με όλες τις υπογραφές των παιχτών .
Ο αγώνας κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες έληξε με 1-3.




ΧΑΛΥΒΔΙΝΕΣ ΨΥΧΕΣ, σκέψεις ενός εφέδρου ανθυπίλαρχου…

13 χρόνια, 5 μήνες και 14 ημέρες… τόσος καιρός πέρασε από τότε που κατέβηκα για τελευταία φορά από τον πύργο του Αχιλλέα, τόσος καιρός από τότε που τα αρώματα, ο ήχος και το κρύο μέταλλο με έκανε να ανατριχιάσω για τελευταία φορά… 13 χρόνια είναι πολλά αλλά δεν είναι αρκετά για να ξεχάσεις τι είναι αυτό που σε έκανε να επιλέξεις τα τεθωρακισμένα για την στρατιωτική σου θητεία.
Αυλώνα, Επιλαρχία νεοσυλλέκτων και μετά Ίλη ΥΕΑ. Εκπαίδευση φωνή και πνεύμα του Όπλου και ξαφνικά από πολίτης έγινες μαυροσκούφης.
- Που θέλεις να πας μετά την Ίλη Λοχία, με ρώτησε ο Ίλαρχός μου
- Στην μονάδα σας Κ. Ίλαρχε! Αποκρίθηκα
- Καλώς! Πάρε και γράφε! και μου απαρίθμησε ένα προς ένα τα κομμάτια της Ίλης του, ένα προς ένα λες και ήτανε παιδιά του (μήπως δεν ήτανε;)
- Να προσέχεις τον «Αχιλλέα», Λοχία, μου λέει
- Μάλιστα! Του απαντώ και φεύγω…
Μονάδα, Ίλη, όρχος. Προσωπικό, δραστηριότητα, τρέξιμο… τα κομμάτια μας όμως πάντα εκεί να μας βλέπουν, να μας παρατηρούν… λες και ήταν άτια που περιμένουν να τα βγάλουμε έξω. Οι μήνες περάσαν γρήγορα και έφτασε η ώρα να τους χαιρετήσω, όλους και όλα. Πρόσωπα, μέταλλα, τοίχους. Είχα γίνει ένα με αυτούς, είχα γίνει ένα με την Μονάδα μου… Όταν πέρασα την Πύλη το ημερολόγιο έγραφε 22 Απριλίου 2005, 13 χρόνια, 5 μήνες και 14 ημέρες…
Η πολιτική ζωή ήταν ωραία. Δουλειά, ανεξαρτησία, σχέσεις ταξίδια. Ότι είχα θελήσει ήταν εκεί και με περίμενε. Δεν ήταν όμως το ίδιο, έλειπε κάτι, έλειπε ο σκοπός, αυτό που σε κάνει να αφιερώνεσαι ψυχή τε και σώματι. Έλειπαν οι άνδρες σου, έλειπε το άρμα σου. Τα χρόνια περάσαν πολύ γρήγορα και πάντα περίμενες την κλήση για μετεκπαίδευση αλλά αυτή δεν ερχόντανε, μέχρι που στο τέλος το έβγαλες από το μυαλό σου για να μην σε ενοχλεί. Υπήρχαν πάντα βέβαια οι αφορμές να βρίσκεσαι κοντά στην Μονάδα, επισκέψεις και εορτές, αλλά δεν ήταν το ίδιο, δεν ήσουν μέρος των πραγμάτων, ήσουν ένας επισκέπτης.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνης


Κατά την συνεδρίαση της 17ης Δεκεμβρίου 2018 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κομοτηνής με την υπ΄αριθ. 485/2018 Απόφασή του ενέκρινε τις παρακάτω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

1. Την  δέσμευση μίας  θέσης στάθμευσης  ΑΜΕΑ  πλησίον των γραφείων της Πρόνοιας στην οδό Σμύρνης παραπλεύρως του 1ου ΚΑΠΗ.
2.  Την  δέσμευση μίας  θέσης στάθμευσης  ΑΜΕΑ  επί της οδού Ναρσή 23.
3. Την παραχώρηση μίας  θέσης στάθμευσης μόνο για όχημα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Μακεδονίας Θράκης επί της οδού Σοφίας Βέμπο μεταξύ των οδών Παρασίου και Αγίου Γεωργίου. Τη θέση θα υποδείξει επακριβώς η Τεχνική Υπηρεσία.
4. Την  δέσμευση μίας  θέσης στάθμευσης  ΑΜΕΑ  επί της οδού Λίσσου 15.
5. Την απαγόρευση στάσης και στάθμευσης κάθε οχήματος εμπρός από την δίοδο πρόσβασης σε ιδιωτικό  χώρο στάθμευσης  οικοδομής επί της οδού Εμμανουήλ Μαρινάκη 1.
6. Τον καθορισμό μίας θέσης φορτοεκφόρτωσης  στην  οδό  Παρασίου. Η ακριβής θέση και οι διαστάσεις θα καθορισθούν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής.
7. Την τοποθέτηση μεταλλικών εμποδίων επί της Λ.Ηρώων 9 μπροστά από την κύρια είσοδο της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.
8. Την απαγόρευση στάσης και στάθμευσης κάθε οχήματος εμπρός από την δίοδο πρόσβασης σε ιδιωτικό  χώρο στάθμευσης  οικοδομής επί της οδού Κουντουριώτου 13.
9.  Την  δέσμευση μίας  θέσης στάθμευσης  ΑΜΕΑ  επί της οδού Γεναδίου.
10.Την απαγόρευση στάσης και στάθμευσης κάθε οχήματος εμπρός από την είσοδο (θέση 1 του σχεδιαγράμματος), του αύλειου χώρου της επιχείρησης στην κεντρική οδό του οικισμού Υφαντών.


Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης

Με  σκοπό τη λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των κινδύνων που προέρχονται από εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετού στην περιοχή, συγκλήθηκε σήμερα Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, στην αίθουσα «Γ.Παυλίδης».

Συντονιστές της συνεδρίασης ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ.Νίκος Τσαλικιδης, ο Προϊστάμενος  Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ροδόπης κ.Δημήτρης Παπαλεξίου κι ο κ. Αλέξιος Αναστασίου, Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης. Στις εργασίες της σύσκεψης συμμετείχαν εκπρόσωποι των Δήμων της Ροδόπης, Οργανισμών, Υπηρεσιών, των Σωμάτων Ασφαλείας, εθελοντικών οργανώσεων και για πρώτη φορά εκπρόσωποι της Διοίκησης του Σωματείου ΑΜΕΑ της Περιφερειακής Ενότητας.

Μιλώντας στους εμπλεκόμενους φορείς που έδωσαν το παρόν, κατά την συνεδρίαση του ΣΟΠΠ, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης  τόνισε «την σημασία της πρόληψης και του σωστού συντονισμού μεταξύ των Δήμων, των Υπηρεσιών και της Περιφέρειας με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών της περιοχής και των περιουσιών τους». Ο ίδιος χαιρέτισε την ενεργή ανταπόκριση των εκπροσώπων συλλόγων Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες από την περιοχή της Ροδόπης , στο κάλεσμα για συμμετοχή τους στην σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, εκφράζοντας την πίστη ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και θα εδραιωθεί.

Σε δήλωσή του αναφορικά με την συνεδρίαση του ΣΟΠΠ ο κ. Τσαλικίδης σημείωσε χαρακτηριστικά «Αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από την συμμετοχή εκπροσώπων συλλόγων ΑΜΕΑ , με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ, είχανε την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ΣΟΠΠ φοιτητές από όλη την Ελλάδα , που συμμετέχουν στην 3η Προσομοίωση του Περιφερειακού Συμβουλίου που λαμβάνει χώρα στην περιοχή μας και στους οποίους δώσαμε την δυνατότητα της κατ εξαίρεση  συμμετοχής τους , προκειμένου  να διαπιστώσουν  πως λειτουργεί εμπράκτως η τοπική αυτοδιοίκηση μέσα από τα όργανα λειτουργίας».
Στην συνεδρίαση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης «Γευσιγνωσία» του δήμου Κομοτηνής, Δημοτικός Σύμβουλος κ.Θέμης Τζενετίδης,  ο Αντιδήμαρχος Αρριανών κ.Μολλά Αλή Μεμέτ Ισμαήλ,εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής καθώς επίσης εκπρόσωποι της ΔΕΔΔΗΕ,  του ΕΚΑΒ, της ΔΕΥΑΚ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής , της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης, του Στρατού, της 4Ης ΕΜΑΚ, της Διεύθυνσης Δασών Ροδόπης, του Λιμενικού, της Εγνατίας Οδού Α.Ε, της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, του παραρτήματος Κομοτηνής του Σώματος Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού , των Διευθύνσεων  Τεχνικών Έργων , Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και Πολιτικής Γης της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

Λίγο πριν την λήξη των εργασιών , η Αντιπρόεδρος Νεολαίας του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων κ. Μαρία Αρναουτάκη, εξέφρασε τις ευχαριστίες της εκ μέρους των διοργανωτών και των συμμετεχόντων, στην 3η Προσομοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου, για την δυνατότητα παρακολούθησης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.


Απέσυρε την πρόθεση του για την βουλευτική υποψηφιότητα ο Κώστας Ιατρίδης


 Με μια αιχμηρή επιστολή η οποία στρέφεται κυρίως κατά του πολιτικού κατεστημένου της  Ν.Δ. της Ροδόπης , αλλά και των κομματικών αγκυλώσεων που  παραμένουν εντός της ΝΔ ο Αντιπτέραρχος Ε.Α. Κωνσταντίνος Ιατρίδης ανακοίνωσε πως δεν προτίθεται να συνεχίσει να θέτει τον εαυτό του ως υποψήφιο για μια εκ των 5 θέσεων του ψηφοδελτίου της ΝΔ στη Ροδόπη.

Tο κείμενο της επιστολής

“Η ΝΔ παρακολουθώντας  την  έντονη ενασχόληση μου  με τα θέματα της Θράκης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ,αλλά και συνεκτιμώντας  τη  μεγάλη μου  εργασιακή και Διοικητική εμπειρία, αλλά και το ήθος μου,  με παρότρυνε και με ενθάρρυνε να ασχοληθώ  πιο ενεργά και να θέσω υποψηφιότητα στο Ν. Ροδόπης, έναν Νομό δύσκολο με τεράστια και  ανεπίλυτα χρόνια προβλήματα  αλλά και με ιδιαιτερότητες .
Θεώρησα εθνική υποχρέωση αλλά και καθήκον μου να δεχτώ και να βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις, όπως άλλωστε το έκανα σε όλη την επαγγελματική μου πορεία, ώστε η περιοχή να ανακτήσει όλα όσα έχασε τα προηγούμενα χρόνια. Και δέχτηκα αυτή την πρόκληση,  επειδή είμαι και από τη Ροδόπη και συγκεκριμένα από την Ξυλαγανή και επειδή πραγματικά ήταν μεγάλη τιμή για μένα  .
Δυστυχώς όμως ,και  μετά από έντονο προβληματισμό , δεοντολογικοί  λόγοι  οι οποίοι δεν συνάδουν με τις αρχές μου και τη νοοτροπία μου , καθότι παραβιάζονται οι αρχές των ίσων ευκαιριών και  μεταχείρισης , δεν  μου επιτρέπουν   να συνεχίσω  ως υποψήφιος.
Αλαζονικές συμπεριφορές  και συμπεριφορές που δεν εμπεριέχουν σεβασμό και αναγνώριση , δεν μπορεί να είναι ανεκτές , ούτε και αποδεκτές.
Στεναχωριέμαι πραγματικά  που όλα  αυτά τα  χρόνια  η  περιοχή μας  με τις τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές  δεν μπόρεσε να κατακτήσει όλα όσα έπρεπε και  μπορούσε.
Το θέμα της Θράκης είναι μείζον Εθνικό θέμα και δυστυχώς δεν αντιμετωπίστηκε με τη δέουσα σοβαρότητα διαχρονικά από τους πολιτικούς της περιοχής και από το πολιτικό σύστημα της χώρας γενικότερα.
Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι ,όπως άλλωστε έκανα 38 χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία , για την Πατρίδα μου και ειδικότερα για τον τόπο μου τη Ροδόπη  και  τη Θράκη μας, ίσως από άλλο πεδίο μάχης. Θα συνεχίσω να ομιλώ  για Πατρίδα –Θρησκεία –Οικογένεια,  αδιαφορώντας αν  κάποιοι ενοχλούνται.
Η Ροδόπη χρειάζεται ενωμένη προσπάθεια, και πάνω από όλα δυνατή και μάχιμη φωνή που δυστυχώς  δεν είχε μέχρι τώρα. Χρειάζεται νέα πρόσωπα και νέους ανθρώπους  άφθαρτους, με αξιόλογη επαγγελματική διαδρομή  και    εργασιακή εμπειρία για να  δώσουν λύσεις και για να μπορούν να κατανοήσουν τον πόνο και τον κόπο των  δοκιμασμένων Ροδοπαίων  πολιτών .
Χρειάζεται  πολιτικούς  που να μπορούν να δώσουν όραμα και ελπίδα. Γιατί  η Ροδόπη χρειάζεται  νέα ελπίδα, χρειάζεται  αλλαγή σελίδας. Χρειάζεται πολιτικούς που δεν βλέπουν την πολιτική ως επάγγελμα ή οικονομική αποκατάσταση, αλλά ως καθήκον  συνεισφοράς  στην κοινωνία και τον τόπο τους .
Θέλω δε, να διαβεβαιώσω όλους αυτούς που γνώρισα, με εμπιστεύτηκαν  και στήριξαν την προσπάθειά μου όλο αυτό το διάστημα , ότι θα είμαι δίπλα τους και θα συνεχίσουμε μαζί να αγωνιζόμαστε ενωμένοι  για την Ροδόπη μας , για τη Θράκη μας, γιατί οι εξελίξεις το επιβάλλουν.
Αντιπτέραρχος (Ι) εα. Κων/νος  Ιατρίδης
Επίτιμος Διοικητής ΔΑΥ
Επίτιμος Πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας
Γενικός Γραμματέας Κιβωτού Ολιστικής Παιδείας
Μέλος του Τομέα Άμυνας  ΝΔ
Πρόεδρος Συλλόγου Ξυλαγανιωτών Αθηνών”
Αντιπρόεδρος Πανθρακικής  Ομοσπονδίας  Νοτίου Ελλάδος.

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΣ στον ΣΑΑΙΤΘ

Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου 
Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποίησε επίσκεψη στα 
γραφεία του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών Ιππικού - Τεθωρακισμένων 
(ΣΑΑΙΤΘ), στην Αθήνα.

Ο Αρχηγός, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, συζήτησε με μέλη του 
Συνδέσμου, για την εξέλιξη και την αναβάθμιση του Όπλου των 
Τεθωρακισμένων και αντάλλαξε ευχές, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων 
και της Πρωτοχρονιάς.





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΙΕΡΟΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟΥ ΧΑΪΡΙΓΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ





1. Σύμφωνα με το τελευταίο πρόγραμμα σπουδών που κοινοποιήθηκε στο Ιεροσπουδαστηριό μας πρέπει να σταματήσει ο περιορισμός διδασκαλίας των μαθημάτων θρησκευτικής ειδίκευσης και το δικαίωμα διδασκαλίας στην μητρική γλώσσα.
2. Το τουρκόγλωσσο πρόγραμμα μαθημάτων πρέπει να διαμορφωθεί και να εφαρμοστεί αντίστοιχα όπως σε όλα τα μειονοτικά σχολεία.
3. Για τον λόγω αυτό αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε σχολική απεργία  μέχρι να υλοποιηθούν τα αιτήματα μας.   
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΙΕΡΟΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟΥ ΧΑΪΡΙΓΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

ΤΟΥ ΙΕΡΟΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟΥ ΧΑΪΡΙΓΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ  

1. Σύμφωνα με το τελευταίο πρόγραμμα σπουδών που κοινοποιήθηκε στο Ιεροσπουδαστηριό μας πρέπει να σταματήσει ο περιορισμός διδασκαλίας των μαθημάτων θρησκευτικής ειδίκευσης και το δικαίωμα διδασκαλίας στην μητρική γλώσσα.

2. Το τουρκόγλωσσο πρόγραμμα μαθημάτων πρέπει να διαμορφωθεί και να εφαρμοστεί αντίστοιχα όπως σε όλα τα μειονοτικά σχολεία.

3. Για τον λόγω αυτό αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε σχολική απεργία μέχρι να υλοποιηθούν τα αιτήματα μας.   

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΙΕΡΟΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟΥ ΧΑΪΡΙΓΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Ακόμη μια χρονιά η Ελληνική Αστυνομία δίνει το παρόν στην Ονειρούπολη Δράμας με τη λειτουργία Πληροφοριακού Κέντρου Κυκλοφοριακής Αγωγής

Το Πληροφοριακό Κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας άνοιξε τις πόρτες του την 4-12-2017, στην είσοδο της Ονειρούπολης Δράμας, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στους μικρούς επισκέπτες.

Την οργάνωση και λειτουργία του περιπτέρου, το οποίο θα παραμείνει ανοικτό μέχρι και τις 2-1-2019, έχουν αναλάβει αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας και του Τμήματος Τροχαίας Δράμας, με κεντρικό στόχο την ενημέρωση των παιδιών σε θέματα οδικής ασφάλειας και τη διαμόρφωση κυκλοφοριακής συνείδησης.

Στους χώρους του Πληροφοριακού Κέντρου οι μικροί επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής μέσω φυλλαδίων, βίντεο και ενημερωτικών διαλέξεων, καθώς επίσης συμμετέχοντας σε διαδραστικά παιχνίδια μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και ζωγραφίζοντας, πάντοτε με την πολύτιμη καθοδήγηση εξειδικευμένων αστυνομικών.

Παράλληλα, κατά την είσοδο των μικρών μας φίλων στους χώρους της Ονειρούπολης, οι αστυνομικοί τοποθετούν σε αυτά ειδικές κονκάρδες για να γίνεται ευκολότερη η ανεύρεσή τους σε περίπτωση που χαθούν.

Τέλος, επισημάνεται ότι το περίπτερο λειτουργεί και ως σημείο πρώτης επαφής με την Ελληνική Αστυνομία για οποιοδήποτε περιστατικό προκύψει, καθώς επίσης ότι στους χώρους του, με τη συνδρομή της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Δράμας, παρουσιάζονται κοινωνικές δράσεις των αστυνομικών της Δράμας.





Διανομή τροφίμων στον Νόμο Ροδόπης από το πρόγραμμα επισιτιστικης βοηθειας




Ο Δήμος Κομοτηνής ως επικεφαλής εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης ΠΕ Ροδόπης καθώς και οι εταίροι Δήμοι Αρριανών, Ιάσμου και Μαρωνείας-Σαπών ανακοινώνουν ότι από την Τετάρτη 19/12/2018 έως και την Παρασκευή 21/12/2018 ώρα 08:30 - 14:30 θα διανείμουν είδη παντοπωλείου και είδη βασικής υλικής συνδρομής, στους ωφελούμενους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας (ΤΕΒΑ/FEAD). Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να συμμετέχουν και στο ΤΕΒΑ.
Τόποι διανομής είναι:
( για τον Δήμο Κομοτηνή - το Πολυλειτουργικό Κέντρο (Γ. Μαρασλή 1),
( για τον Δήμο Αρριανών - για τους οικισμούς της Δ.Ε. Φιλλύρας στο Δημοτικό κατάστημα Φιλλύρας, για τους οικισμούς της Δ.Ε. Αρριανών στο δημοτικό κατάστημα Αρριανών, για τους οικισμούς της Δ.Ε. Κέχρου στο Δημοτικό κατάστημα Κέχρου, και για τους οικισμούς της Δ.Ε. Οργάνης αντίστοιχα στο Δημοτικό κατάστημα Οργάνης,
 ( για τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών - για τη Δ.Ε. Σαπών ο χώρος του αμαξοστασίου (πρώην ΔΕΑΣ) στις Σάπες, για τη Δ.Ε. Ξυλαγανής ο χώρος του αμαξοστασίου (απέναντι από το στρατόπεδο) στην Ξυλαγανή.

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Δίπλα στους κατοίκους της Ροδόπης η Βούλα Ελευθεριάδου

Με στόχο να δώσει αναπτυξιακή πνοή στην Ροδόπη η πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας Βούλα Ελευθεριάδου βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής και αφουγκράζεται τα προβλήματα τους, ενώ σχεδιάζει τα επόμενα βήματα. Σε μια συνεντευξη εφ’ όλης της ύλης μίλησε για τα σχέδια της για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, καθώς και για τον τουρισμό, παράλληλα σχολίασε την στάση της κυβέρνησης στο θέμα του Μουφτή και στην σχέση κράτους και εκκλησίας. Ειδική αναφορά έκανε η κα. Ελευθεριάδου στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που θα γίνει το Σαββατοκύριακο.

Μ.Κ.: Κα. Ελευθεριάδου είστε κοντά στον κόσμο  όλο αυτό το διάστημα και σαν γιατρός, αλλά και ως πολιτευτής δεν σταματήσατε να έχετε συναντήσεις με φορείς και συλλόγους και απλούς ανθρώπους, σε οικισμούς αλλά και εντός του αστικό κέντρο. Τι είναι αυτό που εισπράττεται από τον κόσμο;
Β.Ε: Καταρχάς ο λόγος που την επομένη αμέσως των εκλογών ξεκίνησα μια πορεία πολιτική αυτή τη φορά, παράλληλα με την επαγγελματική μου, ήταν επειδή η Νέα Δημοκρατία απώλεσε την έδρα της και θεώρησα ότι ο κόσμος έπρεπε να έχει κοντά του έναν άνθρωπο που να είναι κοντά στα προβλήματα τους και να τους εκφράζει. Ας μην ξεχνάμε ότι περνάμε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο , φτάσαμε στο σημείο δέκα χρόνια μετά  από την έναρξη της κρίσης που δεν είναι πλέον κρίση, αλλά μια καθημερινότητα, ένας αγώνας επιβίωσης για όλους μας. Νομίζω ότι πρέπει να σταθούμε, με το λίγο που μπόρεσα να προσφέρω και εγώ όλα αυτά τα χρόνια, κοντά στον κόσμο, κοντά στις ανάγκες του, να μάθουμε τις ανάγκες του. Εμείς οι πολιτικοί πρώτα πρέπει να μάθουμε τι είναι αυτό που ζητάει ο κόσμος και να μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε, γιατί αυτός είναι ο λόγος της πολιτικής. Η πολιτική είναι δράση.  Δυστυχώς έχουμε μάθει την πολιτική να την έχουμε στο μυαλό μας με κάποιον άλλον τρόπο, δυσμενή και αρνητικό. Αλλά πρέπει επιτέλους να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο,  το επίπεδο που η πολιτική σημαίνει δρω και πράττω.

Μ.Κ.  στην αρχή μου είπατε ότι η Νέα δημοκρατία απώλεσε την έδρα της και έπρεπε να υπάρχει ένας άνθρωπος κοντά στους πολίτες , υπήρχαν και άλλοι συνυποψήφιοι σας, αυτοί δεν ήταν κοντά στους πολίτες;  Εσείς ποιο πιστεύεται ότι είναι το προσόν που πρέπει να έχει ένας πολιτικός για να διεκδικεί την εκλογή;

Β.Ε.:  Υπήρχαν άνθρωποι που πραγματικά πήραν πάρα πολλά από τον λαό της Ροδόπης . Δεν ξέρω αν είναι αντίστοιχα με αυτά που δώσανε στον λαό της Ροδόπης. Εξέφρασαν μια πολιτική που αυτή την στιγμή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παλαιοκομματική, δεν θα μπορούσε για κανένα λόγο να εκφράσει την Ελλάδα του αύριο.  Πιστεύω ότι δεν είναι ανάγκη να έχεις τίτλους για να εκπροσωπείς τον κόσμο της περιοχής σου, πρώτα από όλα πρέπει να είσαι στην περιοχή σου, να μένεις στην περιοχή σου, να αφουγκράζεσαι την περιοχή σου, να ενισχύεις την οικονομία της περιοχή σου και να λειτουργείς μέσα σε αυτήν.  Το θεωρώ αδιανόητο να είσαι Βουλευτής μιας περιοχής και η μόνιμη κατοικία σου να είναι σε άλλη περιοχή.  Τα στοιχεία πλέον που θέτω δεν είναι μόνο τι έκαναν οι άλλοι συνυποψήφιοι , σε αυτό το κομμάτι πράττει ο καθένας σύμφωνα με την συνείδηση του για το τι πρέπει να κάνει.
Η δική μου συνείδηση έλεγε ότι έπρεπε να μείνω και να επιμείνω εδώ πέρα. Από την άλλη μεριά όμως θα πρέπει να καταλάβουμε ότι χρειαζόμαστε ανθρώπους που σκέφτονται διαφορετικά από τους προηγούμενους.  Μιλάμε συχνά για το νέο στην πολιτική και πρέπει κάποια στιγμή να το καθορίσουμε αυτό το νέο στην πολιτική, με άλλους κανόνες, τύπους και συμπεριφορές. Πρέπει να οδηγήσει την Ελλάδα στην επόμενη μέρα. Δυστυχώς ή ευτυχώς οι συνθήκες που μας έφεραν σε αυτήν εδώ την κατάσταση συνεχίζουν να υπάρχουν. Διαχειριζόμαστε απλά μια κατάσταση η οποία δεν μας οδηγεί πουθενά, προσπαθώντας να βρούμε από κάπου να πιαστούμε και ως άτομα και ως κοινωνία.
 Υπάρχουν πάρα πολλές κοινωνικές δράσεις που δημιουργήθηκαν στην περιοχή για να στηρίξουν τους ανθρώπους της, αυτό με κάνει να αντικρίζω με ελπίδα το αύριο, γιατί σημαίνει ότι ο κόσμος δεν κάθετε με σταυρωμένα τα χέρια.  Σε αντίθεση με τους πολιτικούς που πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία. Αρά πρέπει εμείς οι νέοι πολιτικοί να χτίσουμε την πολιτική του αύριο, με νέες βάσεις  και άλλες προδιαγραφές, με άλλο οικονομικό μοντέλο, άλλη διαχείριση των πραγμάτων και άλλους κανόνες πολιτικής.
Μ.Κ.:  Αναφορικά με τις εκλογές, πως βλέπετε να διαμορφώνεται το σκηνικό στην Ροδόπη;  Είστε ικανοποιημένη από τα άτομα που θα διεκδικήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση;

Β.Ε.: δεν θέλω να ασκώ κριτική στους υπόλοιπους συνυποψηφίους, αυτό όμως που μπορώ να πω είναι ότι εδώ είναι πραγματικά μια δύσκολη περιοχή και λόγω της θέσεις της και επειδή εδώ πρέπει να ασκούμε και εξωτερική πολιτική μαζί με όλα τα υπόλοιπα και λόγω της τοποθεσίας μας.  Στην περιοχή μας έρχονται και συμβάλλουν στα κοινά όσοι θέλουν , αλλά μένουν μόνο όσοι μπορούν.

Μ.Κ.:  Στις εκλογές που έρχονται όπως όλα δείχνουν, πιθανών να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία την μάχη των εκλογών. Αρκεί όμως η νίκη; Απέναντι σας θα βρείτε το ίδιο μέτωπο, με τις ίδιες πρακτικές και κυρίως τις ίδιες θεωρίες.

Β. Ε: Αν και πιστεύω πως όλα αυτά τα χρόνια έχει υπάρξει μια απομυθοποίηση της αριστεράς , τόσο όσον αφορά ότι είναι ποίο κοντά στον κόσμο, ότι θα ασκηθούν φιλολαϊκές πολιτικές . Ας μην ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από το οικονομικό, στο οποίο πιστεύω ότι χειροτέρεψε περισσότερο την κατάσταση, διέλυσε παιδεία, διέλυσε την σχέση θρησκείας και κράτους, την νομοθεσία σε όλες τις εκφάνσεις της. Απομυθοποιήθηκε κατά μεγάλο ποσοστό η αριστερά στην Ελλάδα, αυτό νομίζω ότι είναι θετικό βήμα γιατί πάντα οι νικητές αντί να γράψουν την ιστορία, έγραψαν οι ηττημένοι την ιστορία στην Ελλάδα, άρα η Νέα Δημοκρατία είχε πάντα ενοχές όσον αφορά την συμπεριφορά της στον εμφύλιο πόλεμο, με αποτέλεσμα όλα αυτά τα χρόνια η αριστερά να θεωρείται ότι είναι το ηθικό κομμάτι στην πολιτική ζωή στην Ελλάδα. Δοκιμάσαμε λοιπόν την πρώτη φορά αριστερά και είδαμε ότι δεν θέλουμε να την ξανά δοκιμάσουμε. Νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία έχει τα προσόντα να συσπειρώσει τον κόσμο για να κατακτήσει την αυτοδυναμία που αυτός πρέπει να είναι ο στόχος και όχι απλά η εκλογή. Να συσπειρώσει όλων αυτών τον κόσμο που καταλαβαίνει, ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο. Ότι επιτέλους πρέπει να γίνουν εκλογές, να προχωρήσουμε και να γίνουμε μια ευρωπαϊκή χώρα.

Μ.Κ.: Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που έκανε η κυβέρνηση στο θέμα της εκλογής μουφτήδων , πως τις είδατε εσείς;

Β.Ε.: Πρώτη φορά βλέπω ανθρώπους που διατείνονται ότι πιστεύουν στην αυτοδιαχείριση, στην ελευθερία του ατόμου και συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο στους πολίτες τους και μάλιστα όσον αφορά την περίπτωση του Μουφτή Κομοτηνής , που επί τριάντα περίπου συναπτά έτη προσέφερε στην περιοχή και δεν έχει κανείς να του προσάψει το παραμικρό, το θεωρώ αδιανόητο τον τρόπο απομάκρυνσης του, σχεδόν διά της βίας. Ο άνθρωπος αυτός έπρεπε να φύγει από την θέση του, αφενός αν ήθελε και με κάθε τιμή που του αρμόζει. Στάθηκε δυνατός, όπως έπρεπε νομίζω όλα αυτά τα χρόνια και ισορρόπησε τα πράγματα στην περιοχή, δεν είναι καθόλου εύκολο αυτό το πράγμα να συμβεί. Ξέρω ότι αρχές του χρόνου θα υπάρξει εκδίκαση της ένστασης των ασφαλιστικών μέτρων της Μουφτείας στο συμβούλιο της επικρατείας, αναμένουμε γιατί αυτή η υπόθεση θα έχει εξέλιξη. Εγώ πιστεύω ότι τουλάχιστον θα πρέπει στο θρησκευτικό κομμάτι , όπως και στους δικούς μας θρησκευτικούς ηγέτες θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ο Τζαμαλή, μέχρι να κρίνει ο ίδιος ότι ήρθε η ώρα να αποχωρήσει.
Επίσης με τις παρεμβάσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα των μειονοτικών σχολείων της Ροδόπης, δημιούργησε πολλά προβλήματα φτάνοντας στο σημείο να κλείσει το Ιεροσπουδαστήριο.
Μ.Κ.: Στο θέμα που δημιουργήθηκε μεταξύ κράτους και εκκλησίας;

Β.Ε.: Ειλικρινά δεν μπορώ να κατανοήσω ποίος ήταν ο λόγος που έγινε όλη αυτή η διαδικασία, την στιγμή που είμαστε ένα έθνος που είμαστε στενά συνδεδεμένοι με την θρησκεία, σε όλες τις εκφάνσεις της, σε όλες τις δράσεις και τις εκδηλώσεις της. Ελλάδα και χριστιανισμός είναι έννοιες που είναι συνυφασμένες. Υπήρχε λόγος να υπάρξει νέος διχασμός την ώρα που προέχει η ενότητα του Ελληνικού έθνους; Δεν μπορώ να κατανοήσω αυτή τη κίνηση. Αν θεωρήσω ότι όλο αυτό έγινε για να διοριστούν κάποιοι ακόμη δημόσιοι υπάλληλοι, ακόμη περισσότερο δεν μπορώ να κατανοήσω. Αφού τα χρήματα θα δινόταν στους ιερείς , που θα βρουν τα υπόλοιπα για να διοριστούνε, είναι απλά μαθηματικά. Από όσο γνωρίζω οι ιερείς πληρώνονται από το ελληνικό δημόσιο διότι, η Ελληνική εκκλησία προσέφερε ένα μεγάλο μέρος από την περιουσία της για να στηρίξει το Ελληνικό κράτος. Δεν μπορούμε να ξεχνάμε το τι προηγήθηκε και να προχωράμε σε τέτοιου είδους ενέργειες άνευ λόγου και αιτίας.

Μ.Κ.: Αναφορικά με τον Νομό Ροδόπης ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει;

Β.Ε.: Πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν για να μην πω υπό του μηδενός . Από όσα έχω ακούσει και έχω δει και προφανώς υπάρχει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ένα μεγάλο κομμάτι είναι ο καθορισμός των χρήσεων γης. Αυτό το λέω γιατί όποιος και να έρθει να επενδύσει στην περιοχή θα αντιμετωπίσει χίλια δύο προβλήματα, για οποιαδήποτε επένδυση , τουριστική, βιομηχανική, οτιδήποτε και αυτό είναι που διαφοροποιεί το παλιοκομματικό με την νέα πολιτική. Πλέον δεν μπορούμε να έχουμε δημόσιες επενδύσεις, άρα για να φέρουμε χρήματα στην Κομοτηνή μας μένουν μόνο οι ιδιωτικές επενδύσεις, όμως ποιος θα έρθει να επενδύσει και να αντιμετωπίσει έναν κυκεώνα προβλημάτων από πολεοδομικούς κλπ; Άρα αυτός που θα έρθει να επενδύσει θα πρέπει να γνωρίζει ότι συγκεκριμένη περιοχή είναι για τουριστική εκμετάλλευση, άλλη για βιομηχανική, άλλη για ανεμογεννήτριες. Η χρήση γής άρα είναι το βασικό και το θεμελιώδες που πρέπει να ξεκινήσουμε, ώστε μετά να μπορούμε να πούμε ελάτε. Αυτό είναι κάτι ανέξοδο που μπορεί να το κάνει το δημόσιο χρησιμοποιώντας απλά τις υπηρεσίες του.  Από εκεί και πέρα για μένα προμετωπίδα είναι η τουριστική ανάπτυξη, γιατί πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι φτιαγμένη για τον τουρισμό. Έχουμε το πλεονέκτημα ότι είμαστε κοντά σε ανατολή και δύση, δηλαδή είμαστε σταυροδρόμι μεταξύ ανατολής και δύσης. Είναι η είσοδος της Ελλάδας και έτσι πρέπει να την βλέπουμε, γι’αυτό για μένα το τουριστικό κομμάτι είναι πάρα πολύ σημαντικό. Με δράσεις που θα δείξουν ακριβώς τι είμαστε και τι αξίζουμε. Η ύπαρξη του μειονοτικού στοιχείου και αυτό το ιδιαίτερο χρώμα που έχει η περιοχή μας, αυτό το ιδιαίτερο που έχει η πόλη μας, που δυστυχώς το καταστρέψαμε. Είναι κάτι που τουριστικά πρέπει να το εκμεταλλευτούμε.  Όταν έκανα την τελευταία επίσκεψη στον Μουφτή, μου έδειξε έναν απίστευτο θησαυρό, τα θρησκευτικά του βιβλία, γραμμένα στα αραβικά, τα οποία έχουν αμύθητη αξία, τα οποία είναι πεταμένα σε μια αποθήκη. Αντί ο θησαυρός αυτός να βρίσκεται σε ένα μουσείο και να έρχονται να το επισκέπτονται από τις μουσουλμανικές χώρες και να αποτελούν και αυτά ένα πάντρεμα με τα δικά μας στοιχεία, είναι πεταμένα. Οι προκαταλήψεις τόσα χρόνια δεν άφησαν να γίνει κάτι τέτοιο.

Μ.Κ.: Αναφορικά με τον τουρισμό, δεν θα έπρεπε να διεκδικούν και οι Βουλευτές μας μεγαλύτερη βίζα για να έχουμε και εμείς τουρισμό από την Τουρκία, όπως τα νησιά μας και ο Έβρος;
Β.Ε.: Αν κοιτάμε τους γείτονες με φόβο προφανώς και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Πρέπει οι λαοί να έρθουν σε επαφή και να μην υπάρχουν οι διαχωρισμοί και ο φόβος που υπάρχει μέχρι τώρα. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους πολίτες των γειτονικών χωρών. Θα μπορούσαμε να κάνουμε πράγματα για να έχουμε τουρισμό από τον μουσουλμανικό κόσμο και από την Βουλγαρία ως παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης.

Μ.Κ.: Δεν πρέπει να διεκδικήσουμε ειδικό καθεστώς φορολόγησης όπως τα νησιά για να έχουμε επενδύσεις;

Β.Ε.: Έχουμε μια πολύ ευνοϊκή θέση, λόγω της Εγνατίας και του κάθετου άξονα έχουμε άμεση πρόσβαση στο κέντρο της Ευρώπης και στην ανατολή, αυτό μας δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, όσον αφορά την διακίνηση των προϊόντων. Έχουμε τον αγωγό φυσικού αερίου που δεν θα διέρχεται πλέον μόνο αλλά και αγωγός παροχής φυσικού αερίου, άρα έχουμε άλλο ένα πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις στην περιοχή μας. Το τρίτο που πρέπει να προστεθεί και δεσμεύομαι να το διεκδικήσω είναι η ειδική φορολόγηση , ώστε να δώσουμε και το τρίτο κίνητρο στον επιχειρηματία για να έρθει να επενδύσει στην Θράκη. Ειδικό καθεστώς φορολογίας σταθερό τουλάχιστον για μια δεκαετία. Είναι το ζητούμενο που σε συνδυασμό με τα άλλα δύο θα ανατινάξει την επενδυτικότητα στην περιοχή.

Μ.Κ.: Σχετικά με τους κτηνοτρόφους και τα αιτήματα τους, η δική σας θέση ποία είναι;

Β.Ε.: Η αλήθεια είναι ότι οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Τα οποία οφείλονται στην κακή λειτουργία του κράτους, που αφορά τις εισαγωγές γάλακτος από τις άλλες χώρες. Για μένα το πρώτο είναι ότι πρέπει να γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι για να εξασφαλίζεται η ποιότητα της φέτας και η προέλευση του γάλακτος που φτιάχνεται. Δεν μπορεί να μιλάμε για ελληνική φέτα και να γίνεται από γάλα που δεν είναι ελληνικό. Αυτό είναι που ρίχνει την τιμή. Όταν υπάρχει αθρόα εισαγωγή γάλακτος που δεν είναι ελληνικό και με αυτό φτιάχνουν οι μεγάλες βιομηχανίες τα γαλακτοκομικά προϊόντα, προφανώς είναι ποίο φτηνό , αλλά προφανώς και οι τιμές που αγοράζουν το γάλα από τους δικούς μας κτηνοτρόφους είναι ποίο χαμηλές. Πρέπει να επενδύσουμε ως αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα στην ποιότητα, επειδή είναι λίγο δύσκολο να ρίξουμε αυτή τη στιγμή το κόστος παραγωγής. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να επενδύσουμε στο ποιοτικό. Μπορεί το ελληνικό προϊόν να είναι λίγο ποίο ακριβό από τα εισαγόμενα αλλά είναι αυξημένη η ποιότητα του σε σχέση με τα υπόλοιπα. Εμείς θα βγάζουμε φέτα, κρασί, η οτιδήποτε άλλο και θα είναι ποιοτικά ελεγμένο και σωστό, έτσι μόνο θα είμαστε ανταγωνιστική έναντι των άλλων.

Μ.Κ.: Αναφορικά με τον αγροτικό τομέα, γιατί είμαστε ένας κατεξοχήν αγροτικός Νομός, ποια είναι η θέση σας;
Β.Ε.: Στην περιοχή μας καλλιεργούμε περισσότερο καπνό και βαμβάκι, γιατί αυτά τα δύο ήταν επιδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα ότι πρέπει να περάσουμε σε μια νέα εποχή. Αυτή τη στιγμή οι επιδοτήσεις όσο πάνε και μειώνονται , βλέπουμε ότι δυσκολεύονται οι αγρότες να τα βγάλουν πέρα, άρα πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, να περάσουμε σε ποίο επαγγελματικό επίπεδο. Αυτό πρέπει να γίνει με τον συντονισμό πολλών υπηρεσιών του κράτους. Για να μπορέσουμε να βγάλουμε κέρδος πάντα πρέπει να βλέπουμε τι έχει ζήτηση στο εξωτερικό, να αυξήσουμε δηλαδή τις εξαγωγές μας.  Οι δικές μας ανάγκες καλύπτουν ένα πολύ μικρό ποσοστό. Οι επιχειρήσεις που επιβίωσαν μες την κρίση είναι αυτές που είχαν εξαγωγικό πρόσημο. Άρα πρέπει να βλέπουμε γύρω μας πως διαμορφώνεται η επιχειρηματικότητα και όχι σε τοπικό επίπεδο. Επιμένω πάρα πολύ στις ομάδες παραγωγών, πρέπει επιτέλους να ξεκινήσουν, δεν υπάρχει ούτε μια στην περιοχή, είναι ντροπή μας.  Το κακό βέβαια είναι ότι δεν έχουν ενημερωθεί για το πώς λειτουργεί, γιατί λειτουργεί . Οι ομάδες αυτές επιτυγχάνουν μικρότερη φορολογία , μπορούν να παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα προϊόντος, η οποία ζητείται στο εξωτερικό. Δεν μπορείς να πας να συνομιλήσεις με τον έμπορα και να πετύχεις καλύτερη τιμή αν δεν έχεις μεγάλη ποσότητα προϊόντος. Οι ομάδες παραγωγών δίνουν και αυτό το πλεονέκτημα και σε συνδυασμό εκμεταλλευόμενοι τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσουν και στην μεταποίηση και εξαγωγή.

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

Χριστουγεννιάτικο BAZAAR από τον «Γλυκό Κόσμο»

 Για ακόμη μία χρονιά , ο σύλλογος διαβητικών και άλλων παθήσεων Ροδόπης «Γλυκός Κόσμος», πραγματοποίησε το χριστουγεννιάτικο BAZAAR , στην ημιυπόγεια αίθουσα της Λέσχης Κομοτηναίων, με τις υπέροχες δημιουργίες των μελών του, προσφέροντας σας όμορφα και μοναδικά δώρα για σας και τους αγαπημένους σας σε πολύ προσιτές τιμές, ζητώντας την στήριξή σας στο έργο του.
Το μπαζάρ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή, αλλά δυστυχώς είχε μικρή επισκεψιμότητα, παρόλο που είχε πληθώρα εκθεμάτων , τα οποία μάγευαν τους επισκέπτες, από φιγούρες της ταινίας Χάρι Πότερ με ξύλο, πλεκτές τσάντες, κοσμήματα και πολλά είδη διακόσμησης με ντεκουπάζ και όλα χειροποίητα.















Εκδήλωση φιλοπτώχου με Χριστουγεννιάτικα γλυκά

Προσκαλούμε όλες τις φίλες και τους φίλους της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Κομοτηνής  στην εκδήλωσή μας με τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά (πιατέλες) που θα πραγματοποιηθεί  στις 19 Δεκεμβρίου 2018 ώρα 7.00 το βράδυ ημέρα Τετάρτη στη Λέσχη Κομοτηναίων Β’ όροφος. Τιμή συμμετοχής κατ’ άτομο 6 ευρώ. Περιλαμβάνει καφέ, αναψυκτικά και άλλα, νηστίσιμα κυρίως.

Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΥ

 Σε μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, του Οργανισμού Reaction και της Τράπεζας Κύπρου συμμετείχε ως συντονιστής, ο Επίκουρος Καθηγητής Νομικής και πρώην Υπουργός Δρ. Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης. Κατα την πρωτοβουλία αυτή, εκλήθη ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Πετρίδης, να απαντήσει σε ερωτήματα που του έθεσαν μαθητές της τρίτης Λυκείου και φοιτητές από τη Μεγαλόνησο, παρουσία των Κυπριακών ΜΜΕ. Ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης εκτός από τον συντονισμό της συζήτησης, άνοιγε με παρεμβάσεις του επιστημονικές και πολιτικές θεματικές ενότητες, όπως η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι επιπτώσεις της μετανάστευσης και η αντιμετώπιση τους, η αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης και άλλα. Παρενέβησαν πάνω από 30 νέοι, θέτοντας εντυπωσιακά ζητήματα που απασχολούν τη νέα γενιά. Πολλές επίσης οι συγκριτικές αναφορές στην Ελλαδική πραγματικότητα μετά την κρίση. Στο τέλος διατυπώθηκαν τα συμπεράσματα ως οδηγός προς τους πολιτικούς, που έχουν χρέος να αφουγκράζονται τη γενιά που έρχεται, πριν πάρουν τις αποφάσεις. Ο θεσμός αυτός, όπως τόνισε ο Ε. Στυλιανίδης, είναι εντυπωσιακός για ένα πρόσθετο λόγο: φέρνει σε συνεχή επικοινωνία τους πολιτικούς με τους νέους και ανοίγει το Πανεπιστήμιο στην κοινωνία, δικαιώνοντας την κοινή ρίζα των Ελληνκών εννοιών της Πόλης, του Πολίτη, του Πολιτισμού και της Πολιτικής, κάτι που είναι αναγκαίο στις μέρες μας περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Επιτιμοποίησε τη Καθηγήτρια Βαλκανικής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Σόφιας, Πέτια Ασσένοβα το τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρεξεινίων Χωρών του Δ.Π.Θ.

Στις 28/ 11/ 2018 το τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρεξεινίων Χωρών του Δ.Π.Θ. επιτιμοποίησε τη Καθηγήτρια Βαλκανικής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Σόφιας, Πέτια Ασσένοβα, στο αμφιθέατρο του μουσικού γυμνασίου - λυκείου Κομοτηνής. Μετά την επιτιμοποίηση ο Σύλλογος Γυναικών Γρατινής πρόσφερε μπουφέ εδεσμάτων στους προσκεκλημένους του πανεπιστημίου καθώς κι ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα, από τις γυναίκες του χωριού. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για άλλη μία φορά το τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών καθώς και την πρόεδρο του, κα Δημάση Μαρία για την υπέροχη συνεργασία μας αλλά και τα μέλη του συλλόγου για την παρασκευή των εδεσμάτων.




Επίσκεψη και ενημέρωση σχετικά με την λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά της Βίας των Γυναικών επισκεφθήκαμε το Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής με σκοπό την ανάπτυξη ουσιαστικού διάλογου με το εξειδικευμένο προσωπικό του Κέντρου.
Στο πλαίσιο της συνάντησης μας είχαμε τη δυνατότητα να ενημερωθούμε για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του κέντρου, τις δράσεις που αναπτύσσονται  καθώς επίσης για την δικτύωση και συνεργασία της δομής με αντίστοιχους φορείς.
Τα στατιστικά στοιχεία είναι ανησυχητικά για το τι συμβαίνει στη χώρα μας αλλά και στην περιοχή μας, όπου γυναίκες καταγγέλλουν περιστατικά σωματικής, σεξουαλικής, ψυχολογικής, καθημερινής λεκτικής βίας και περιθωριοποίηση.
Τα χαρακτηριστικά των γυναικών που έπεσαν θύματα βίας ποικίλουν. Γιατί η Βία δεν κάνει διαχωρισμούς, δεν είναι ένα μονοδιάστατο θέμα, η βία αναπαράγεται και αναπτύσσεται συνεχώς ανάμεσα μας ανεξαρτήτου ηλικίας.
Κατά την επίσκεψη μας διακρίναμε το εξαιρετικό έργο που παράγεται και της υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες.
Με αφορμή την επίσκεψη μας, θα ήθελα να συγχαρώ το προσωπικό για το σπουδαίο έργο που υλοποιούν και απευθύνω έκκληση σε όλες τις γυναίκες, σε όλες, όσες αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος να συστρατευτούμε σε αυτή την προσπάθεια ενημέρωσης.  Μη διστάζουμε να μιλήσουμε, ας γίνουμε το παράδειγμα στις κόρες που μεγαλώνουμε.
 Δεν είσαι η μόνη.. Δεν είσαι μόνη. 



2ο Sustainable Talks για την σπατάλη τροφίμων του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Η Επιτροπή Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου οργανώνει σειρά συζητήσεων με συγκεκριμένη θεματολογία, που στόχο έχουν μέσω της ανάπτυξης εποικοδομητικών διαλόγων να ενσωματώσουν στην Ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο Sustainable Talks. Στις 22 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε το 2ο  στη σειρά με θέμα τη σπατάλη τροφίμων (Food Waste) και με βασικούς ομιλητές τους κ.κ. Αλέξανδρο Θεοδωρίδη, Συνιδρυτή του Μπορούμε και Δημήτρη Νέντα, Διευθυντή Λειτουργιών της Τράπεζας Τροφίμων και τη συμμετοχή εκπρόσωπων από διάφορους κλάδους της αγοράς. Στόχος του 2ου Sustainable Talks ήταν να παρουσιασθεί το φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα, ο τρόπος λειτουργίας των οργανώσεων Μπορούμε και Τράπεζα Τροφίμων, καθώς και οι επιμέρους στόχοι και επιτυχίες τους μέχρι στιγμής. Ο ευρύτερος σκοπός του διαλόγου ήταν να αναδείξει καθημερινές πρακτικές που μπορούν να υιοθετηθούν τόσο από τους αρμόδιους φορείς όσο και από καθέναν ξεχωριστά προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της σπατάλης των τροφίμων. Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε με την ευγενική χορηγία της Μύλοι Λούλη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Κερατσίνι. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Νίκος Λούλης, Πρόεδρος της Μύλοι Λούλη και ο Πάκης Παπαδημητρίου, Διευθυντής Εταιρικής Ποιότητας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και Πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Τη συζήτηση συντόνισε η Αγγελική Παπαδοπούλου, Υπεύθυνη Εταιρικών Υποθέσεων της Nestlé Ελλάς και μέλος της Επιτροπής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Η Αγγελική Παπαδοπούλου υπογράμμισε ότι «η σπατάλη τροφίμων είναι ένα ζήτημα που αγγίζει το σύνολο της διατροφικής αλυσίδας, με επιπτώσεις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές. Εξετάζοντας όλες τις πτυχές του ζητήματος αντιλαμβανόμαστε ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από ότι φανταζόμαστε. Ευτυχώς που υπάρχουν οι οργανισμοί που μπορούν να βοηθήσουν καθώς και μικρές ενέργειες που αν ενταχθούν στην καθημερινότητα όλων μας μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Συζητήσεις όπως η σημερινή, που περιλαμβάνει εκπροσώπους από όλους τους αρμόδιους τομείς, σίγουρα ενισχύουν το διάλογο και τις δράσεις προς τη σωστή κατεύθυνση». O Αλέξανδρος Θεοδωρίδης τόνισε ότι «η μη κερδοσκοπική οργάνωση Μπορούμε ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια ως μια καινοτόμος μέθοδος διάσωσης και διάθεσης κάθε είδους φαγητού ανά πάσα στιγμή και σε κάθε σημείο της Ελλάδας, συνδέοντας έτσι όλους όσους μπορούν να προσφέρουν φαγητό με τους κοινωφελείς φορείς που έχουν ανάγκη να λάβουν. Επιπλέον επισήμανε ότι το επόμενο λογικό βήμα είναι η δημιουργία μιας Εθνικής Συμμαχίας κατά της Σπατάλης Τροφίμων, η οποία, στα πρότυπα αντίστοιχων πρωτοβουλιών ευρωπαϊκών χωρών, θα φέρει κοντά όλους τους αρμοδίους πάνω στο ζήτημα με στόχο την ουσιαστική στροφή της κοινωνίας και της οικονομίας μας προς τη μείωση της σπατάλης τροφίμων».   Ο Δημήτρης Νέντας δήλωσε ότι «Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, 344 Τράπεζες Τροφίμων δέχονται τρόφιμα που δεν μπορεί να απορροφήσει η αγορά. Οι Τράπεζες Τροφίμων παραλαμβάνουν, αποθηκεύουν και διανέμουν προϊόντα. Αναλαμβάνουν όλα τα πρακτικά θέματα για την διάσωση τροφίμων και τα προσφέρουν σε συσσίτια και ιδρύματα της περιοχής τους, με τα οποία έχουν σταθερές συνεργασίες. Με αυτή την εμπειρία, βλέπουμε ότι και στην Ελλάδα η δημιουργία περισσότερων Τραπεζών Τροφίμων στην περιφέρεια θα είχε πολλαπλά οφέλη στην διαχείριση και διάσωση περισσότερων βρώσιμων προϊόντων διευκολύνοντας τις εταιρείες και προσφέροντας στην κοινωνία». Στο πλαίσιο του 2ου Sustainable Talks, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν πρώτοι στο πλήρως ανακαινισμένο Μουσείο Λούλη, θαυμάζοντας εκθέματα και συλλογές 27 αιώνων, τα οποία αποδεικνύουν   την βαθιά παράδοση και ιστορία που διαθέτει η οικογένεια Λούλη στο χώρο της άλεσης. Παράλληλα είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα όλα τα στάδια εξέλιξης της παραγωγής ψωμιού μέσα στον χρόνο, καθώς και τη σημασία του άρτου στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων και στην ελληνική παράδοση. Τo Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η εταιρεία Μύλοι Λούλη υποστηρίζουν έμπρακτα όλες τις δράσεις που συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και ενεργό συμμετοχή των πολιτών για την υιοθέτηση των πρακτικών εκείνων που οδηγούν σε μια βιώσιμη ανάπτυξη.