Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Ένα χρόνο έκλεισε στις 2 Ιανουαρίου ως Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Συντονισμού η Κατερίνα Ιωαννίδου

Με μεγάλο όραμα και πολλούς στόχους θα ξανά είναι υποψήφια για τον Δήμο ή την περιφέρεια

Μαρίνα Κινέζου

Ένα χρόνο έκλεισε ως Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Συντονισμού, η κ. Κατερίνα Ιωαννίδου, που ξεκίνησε τη θητεία της στις 2 Ιανουαρίου 2018. Ένα από τα κυριότερα καθήκοντα της είναι ο συντονισμός των υπηρεσιών του Δήμου. Στόχος της είναι «να βοηθάει και να εξυπηρετεί τον πολίτη» όπως υπογράμμισε και η ίδια στην συνέντευξη που μας παραχώρησε.  Να υπενθυμίσουμε πως τα καθήκοντα της κ. Ιωαννίδου περιλαμβάνουν την εποπτεία και την ευθύνη λειτουργίας της Διεύθυνσης Διοίκησης και Ανθρώπινου Δυναμικού και των αντίστοιχων οργανικών μονάδων της ως άνω Διεύθυνσης που περιλαμβάνει τα τμήματα: α) Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων, β) Δημοτολογίου, Ληξιαρχείου, Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, γ) Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και δ) Διοικητικής Μέριμνας.   Ενδεικτικά ασκεί αρμοδιότητες που αφορούν την εποπτεία του συνόλου του προσωπικού του Δήμου, την έκδοση πιστοποιητικών προσωπικής και οικογενειακής κατάστασης των δημοτών, καθώς και τις βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας, την έκδοση των πράξεων των υπηρεσιακών μεταβολών του προσωπικού, την εξυπηρέτηση και ενημέρωση των Πολιτών, τη λειτουργία των Κ.Ε.Π. το συντονισμό των Νομικών Προσώπων του Δήμου και την παρακολούθηση της εύρυθμης λειτουργίας τους, τη λειτουργία του προγράμματος Διαύγεια, την εποπτεία και ευθύνη του κανονισμού λειτουργίας των δημοτικών κοιμητηρίων.   Επίσης είναι αρμόδια για την έκδοση και εξουσιοδότηση της υπογραφής όλων των αποφάσεων, εγγράφων και δικαιολογητικών που σχετίζονται με τις πιο πάνω ανατιθέμενες αρμοδιότητες, πλην αυτών που ρητά έχει ανατεθεί ή ανατίθενται κατ’ άρθρο 88 του Ν. 3463/2006 σε δημοτικό σύμβουλο ή πρόεδρο τοπικού συμβουλίου ή προϊστάμενο ή στη Γενική Γραμματέα του Δήμου ή άλλο μόνιμο υπάλληλο του Δήμου.

Μ.Κ. κ. Ιωαννίδου μετά από μια μεγάλη πορεία στην τοπική αυτοδιοίκηση  πως βλέπετε τον «Κλεισθένη» ;
Κ.Ι.: Θεωρώ ότι  έχει ως μοναδικό στόχο να ανακατέψει την τράπουλα. Eίναι ο  τρόπος με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος  δεν είχε έρισμα στην τοπική αυτοδιοίκηση, να βάλει μέσα το πόδι του.  Το μόνο που θα καταφέρει να κάνει ο « ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ»  είναι να δημιουργήσει τοπικά και περιφερειακά συμβούλια, «πεδία μάχης», όπου εξαίρετες προτάσεις θα μπλοκάρονται εάν δεν υπάρξουν ισχυρά ανταλλάγματα.  Δεν παράγεται έργο στην τοπική αυτοδιοίκηση με «ανταλλαγή καρέκλας»
Μ.Κ.:  Εσείς σε αυτές τις εκλογές  θα είστε υποψήφια στην τοπική η στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση;

Κ.Ι.:  Θα είμαι υποψήφια εκεί που θα κρίνω πως θα είμαι περισσότερη χρήσιμή. Δεν έχω πάρει την απόφαση μου ακόμη.

Μ.Κ.:  Αναφορικά με την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού δεν θεωρείται ότι ίσως έχει κλείσει ο κύκλος μιας και είστε πολλά χρόνια εκλεγμένη και έχετε υπηρετήσει σε πολλές θέσεις;

Κ.Ι.: Αυτή είναι η δεύτερη θητεία μου.  Πριν από ένα χρόνο  μόλις έγινα αντιδήμαρχος διοίκησης και συντονισμού, μέλος δηλαδή της εκτελεστικής επιτροπής του Δήμου Κομοτηνής, και είχα μια πιο έντονη παρουσία στην λήψη αποφάσεων. Ήταν μια χρυσή ευκαιρία να μάθω πως λειτουργούν όλα τα τμήματα του Δήμου, μιας και η θέση μου είναι μία θέση γενικότερης  επίβλεψης, όλων των διευθύνσεων του Δήμου Κομοτηνής και όλων των Δημοτικών Επιχειρήσεων και Νομικών Προσώπων του Δήμου Κομοτηνής.  Είναι ένα πόστο μέσα από το οποίο σου δίνεται  η  δυνατότητα να γνωρίσεις βαθιά την λειτουργία του Δήμου και με μικρούς λεπτεπίλεπτους  χειρισμούς να μπορέσεις να διορθώσεις αυτά που μπορεί να μην πηγαίνουν καλά.
 Στην προηγούμενη θητεία, ήμουν Πρόεδρος στα Δημοτικά Σφαγεία «ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ Α.Ε.»,  τα οποία αγάπησα πολύ. Με την συνδρομή των πολύτιμων συνεργατών μου, τους έδωσα μια πελατοκεντρική φιλοσοφία, αποκατέστησα τα οικονομικά τους, που ήταν δραματικά, τα έβαλα σε μία πορεία ανάπτυξης, με κερδοφόρους ισολογισμούς, ποιότητα και αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Δεν έχω κουραστεί. Έχω αστείρευτη ενέργεια και δύναμη να προσφέρω όπου χρειαστεί. Ισα ισα, τώρα αισθάνομαι γνώστρια πολλών θεμάτων και πιο παραγωγική και χρήσιμη από ποτέ. 

Μ.Κ.: Σαν αντιδήμαρχος είχατε θέσει κάποιους στόχους, θεωρείται ότι προλάβατε να κάνετε όσα θέλετε;

Κ.Ι.: Την ατζέντα την θέτει πάντα ο δήμαρχος, εμείς ως αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι  λειτουργούμε υποστηρικτικά, προσπαθούμε να γίνει πραγματικότητα το έργο και το όραμα του Δημάρχου, στο οποίο βέβαια έχουμε αρχικά συμφωνήσει κατά την κατάρτιση του από την προεκλογική περίοδο ακόμη.  Στόχος μου ήτανε λοιπόν να διευκολύνω το έργο της «ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ» , να κάνω πιο εύρυθμη τη λειτουργία του Δήμου. Στόχος μου ήτανε να βοηθάω και να εξυπηρετώ τον πολίτη. Δε μπορείτε να φανταστείτε πόσο πόνο βλέπω καθημερινά. Δε μπορείτε να φανταστείτε πόσο περίπλοκες περιπτώσεις έχω χειριστεί. Πιστεύω πως έχω καταφέρει μέσα από τα μέσα που μου δίνει η θέση μου να προσφέρω τα μέγιστα. Θα φύγω από το πόστο μου με εμπειρίες, φίλους, αφήνοντας για παρακαταθήκη στον επόμενο, στο πως μπορείς να διοικήσεις τον ανθρώπινο δυναμικό σου με όρους αλληλοσεβασμού και κατανόησης, με όρους ισότητας και διαλόγου.
Μ.Κ.:   Ποια προβλήματα διαπιστώσατε εσείς και αν πιστεύεται ότι στο πλαίσιο μόνο της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορούν να επιλυθούν.

Κ.Ι.: Τα προβλήματα που διαπίστωσα όσον αφορά την λειτουργία του Δήμου και έχει να κάνει και με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα αυτό που θα σας πω,  είναι ότι οι αποφάσεις εκτελούνται  με  πολύ αργό ρυθμό, δηλαδή από την στιγμή που παίρνεται μια απόφαση, υπάρχει μια τεράστια διαδικασία η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση. Είναι χρονοβόρο και ψυχοφθόρο και καμία φορά ο κόσμος αντιδρά γιατί νομίζει πως καθυστερούμε αδίκως. Ναι,  παίρνουμε την απόφαση και προχωράμε ταχύτατα,  αλλά είναι τόσες πολλές οι διαδικασίες , τόσοι πολλοί οι έλεγχοι και η χαρτούρα που αν πάρουμε σήμερα μια απόφαση στην καλύτερη των περιπτώσεων θα την δούμε να υλοποιείται μετά από τρείς μήνες. Αυτό δεν σημαίνει ότι κωλυσιεργούμε, απλά είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Μ.Κ.: Η γραφειοκρατία είναι ένα βασικό θέμα που παρά τις όποιες αποφάσεις έχουν ληφθεί ανά τα χρόνια συνεχίζει να υπάρχει. Μπορεί αυτό να επιλυθεί με αποφάσεις ενός δημοτικού συμβουλίου;

Κ.Ι.: Σε κάποια ζητήματα   απλά, όπως μία Κανονιστική για παράδειγμα που συντάσσεται από εμάς και ψηφίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο,  ναι, μπορούμε να εξαλείψουμε την γραφειοκρατία σε μεγάλο βαθμό, και το κάνουμε.  Σε άλλες περιπτώσεις όμως κάποιες διαδικασίες είναι απαραίτητες και διασφαλίζουν το Δημόσιο συμφέρον και επομένως η γραφειοκρατία είναι απαραίτητη.

Μ.Κ.: Από όποιο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και αν είστε υποψήφια, τι είναι αυτό που θέλετε να κάνετε για την περιοχή μας;

Κ.Ι.:  Πιστεύω πως η Περιφέρεια μας αλλά και ο Δήμος μας  έχει απίστευτες ομορφιές, οι οποίες αξίζει να γίνουν πόλος έλξης επισκεπτών.  Από φυσικές ομορφιές  όπως οι καταρράκτες του Λειβαδίτη , από τις φυσικά ιαματικά νερά που ξεκινούν από τη Δράμα και φθάνουν εως τον Εχίνο, από τις Παραλίες μας, από την γευστική παραδοσιακή κουζίνας μας. Θα έπρεπε να υπάρχει ένας  χάρτης των αναρίθμητων φυσικών μνημείων της Περιφέρειας, μια προώθηση αυτού προς τα έξω ώστε να υπάρχει προσέλκυση επισκεπτών.  Οι επισκέπτες θα μας φέρουν την ανάπτυξη. Λιμάνια έχουμε, Αεροδρόμια έχουμε. Όραμα, στρατηγική και σχέδιο δεν έχουμε. Σε αυτό λοιπόν το κομμάτι θα ήθελα να συνδράμω, είτε σε επίπεδο Περιφέρειας είτε σε επίπεδο Δήμου. Πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουμε να είμαστε οι φτωχοί συγγενείς της υπόλοιπης Ελλάδας.

Μ.Κ.: Ένα βασικό θέμα για να έχουμε τουρισμό είναι και η βίζα. Με τις λίγες ώρες βίζα που έχουν οι γείτονες δεν τους επιτρέπει να έρθουν και στον δικό μας Δήμο και μόνο ο γειτονικός δήμος του Έβρου απολαμβάνει επισκεψιμότητα. Εμείς μπορούμε ως Δήμος και ως περιφέρεια να κάνουμε κάτι στο κομμάτι αυτό;

Κ.Ι.: Το κομμάτι της τουριστικής προβολής  με συγκεκριμένο στόχο και μετρήσιμο αποτέλεσμα είναι  περίπλοκο και έχει πολλές παραμέτρους . Πρώτα από όλα πρέπει  ο επισκέπτης  να αποκτήσει εύκολη πρόσβαση στην περιφέρεια μας. Πάσχουμε σε αυτό,  ενώ διαθέτουμε και λιμάνια και αεροδρόμια. Το δεύτερο  είναι πως κάποια πράγματα είναι θέματα ευρύτερης στρατηγικής  και  λύνονται  σε συνεργασία με  την κεντρική κυβέρνηση. Να σας φέρω ένα παράδειγμα. Φέτος είχαμε για πρώτη φορά στο Φανάρι θαλάσσια σπόρ. Ο άνθρωπος προσπαθούσε 5 χρόνια να βγάλει την άδεια.  Του βγάλανε την ψυχή ! Πρέπει και η νομοθεσία να αλλάξει και να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα αντί να την αποτρέπει. Πρέπει Δήμοι, Περιφέρεια και Κεντρική Κυβέρνηση να συνεργάζονται με έναν κοινό στόχο. Και τρίτον,  όταν αναφερόμαστε στον τουρισμό δεν χρειάζεται να αναφερόμαστε στα στενά όρια των Βαλκανίων και της Τουρκίας, μπορούμε να προσελκύσουμε τουρισμό  με τις σωστές κινήσεις, από όλα τα μέρη του κόσμου.   Βάζουμε τον πήχη στο 100 για να πιάσουμε το 50. Όταν τον βάζουμε στο 50 θα πιάσουμε το 25.

Μ.Κ. :  Ένας στόχος  δηλαδή που θέτετε εσείς είναι να προσελκύσουμε τουρισμό από όλες τις χώρες και να μην περιοριζόμαστε στα στενά πλαίσια των Βαλκανίων;
Κ.Ι.:  Ανοίξαμε μεγάλο θέμα κα Κινέζου και νομίζω το ακουμπάμε κάπως επιπόλαια.  Δεν έχουμε κάνει κανένα σοβαρό βήμα  ούτε καν στο κομμάτι προσέλκυσης επισκεπτών από τα Βαλκάνια. Οι πιο εύποροι Ρουμάνοι και Βούλγαροι κατευθύνονται από τα Τουριστικά τους Πρακτορεία απευθείας στη Χαλκιδική γιατί  υπάρχουν κεντρικές συμφωνίες. Κάποιοι  λίγοι μάθανε τώρα τελευταία τη Θάσο… που σημειωτέον για μένα, μαζί με τη Σαμοθράκη, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα υπόλοιπα νησιά της Ελλάδος. Πρέπει να υπάρξει οργανωμένο σχέδιο με συγκεκριμένο στόχο. Θα χαρώ να κάνουμε μια αναλυτική κουβέντα , κάποια άλλη στιγμή, για το πως βλέπω την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της περιοχής μας , η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με τον τουρισμό άλλα και με άλλους τομείς.

Μ.Κ. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας εύχομαι ότι καλύτερο!
Κ.Ι. Εγώ σας ευχαριστώ πολύ! Εύχομαι σε όλους Καλή Χρονιά με υγεία και Πρόοδο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου