Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Οι «Καμήλες και οι Ντιβιτζήδες» παρέσυραν στον χορό τους περαστικούς

Κινέζου Μαρίνα

Το έθιμο «Καμήλες και Ντιβιτζήδες» αναβίωσε το Σάββατο πρωί  στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών σκορπώντας κέφι και χαρά στα μέλη, στους φίλους του Συλλόγου, αλλά και στους τυχερούς περαστικούς, που μαζί με τους ήχους της παράδοσης απόλαυσαν ζεστό κόκκινο κρασί και χόρεψαν μαζί τους.
Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά πρωτοχρονιάτικα έθιμα της Ανατολικής Ρωμυλίας. Έχει τις ρίζες του στην Αρχαιότητα και παραπέμπει στις γιορτές προς τιμή του Διονύσου, όπου οι πιστοί μεταμφιέζονταν και τιμούσαν τον θεό με σάτιρες και χορούς σε «ξέφρενους» ρυθμούς. Σήμερα στην Κομοτηνή στήθηκε ένα μεγάλο γλέντι συνοδεία του Μουσικού Σχήματος «Θρακόμελο» με την Καμήλα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως και ο δραστήριος  Ντιβιτζής, στο εσωτερικό του κύκλου χορεύοντας με ιδιαίτερο τρόπο.
Οι Ντιβιτζήδες ντύνονται με προβιές και φορούν στο κεφάλι το καούκι που είναι καπέλο και μάσκα μαζί στολισμένο με καθρεφτάκια (για τον ξορκισμό των πνευμάτων) και πολύχρωμες κορδέλες. Στη θέση των δοντιών έχουν «αρμάθες» από ξερά φασόλια. Στη μέση και τα πόδια φορούν μικρά κουδουνάκια που δημιουργούν θόρυβο όταν χορεύουν ή τσακώνονται. Στα χέρια κρατούν το «τοπούζ’» (ξύλινο ρόπαλο) το οποίο χτυπούνε χάμω εκβιάζοντας, κατά κάποιον τρόπο, τη γονιμότητα της γης.
Η καμήλα είναι μια ξύλινη κατασκευή σκεπασμένη με «τσόλι» με έναν μακρόστενο λαιμό από προβιά, όπως και το κεφάλι της, με κρεμασμένα πολλά μεγάλα μπρούτζινα κουδούνια . Ο θόρυβος των κουδουνιών που δημιουργείται καθώς η καμήλα κουνιέται , συντελεί στο ξύπνημα της φύσης από τη χειμωνιάτικη νάρκη. Μια «νάρκη» που ο δραστήριος  Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών θέλει να αφήσει πίσω του με πλούσιες δραστηριότητες και τη νέα χρονιά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου