Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Εορταστικό γλέντι στην Γρατινή με την συμμετοχή φοιτητών από Αθήνα

Κινέζου Μαρίνα

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι γυναίκες του συλλόγου γυναικών Γρατινής στους φοιτητές από Αθήνα, μέλη της ομάδας ΑΝΤΙ-ρήσης, που επισκέπτονται για 4  χρόνια τον οικισμό και τον σύλλογο. Οι δραστήριες γυναίκες του συλλόγου, περιμένουν κάθε χρόνο την επίσκεψη των παιδιών και τους ετοιμάζουν Θρακιώτικες γεύσεις και γλεντάνε μαζί τους με τις τοπικές μουσικές. Φέτος τραγούδησαν για πρώτη φορά στα παιδιά και το παραδοσιακό τραγούδι του χωριού.  Μια ανθρώπινη επαφή που καταλήγει σε εμψύχωση των κατοίκων και σε ένα γλέντι για μικρούς και μεγάλους.
Ο εκπρόσωπος της ομάδας «ΑΝΤΙ-ρήσης» από την Αθήνα, μιλώντας για την επίσκεψη αυτή τόνισε ότι «είμαστε μικρές παρέες , επιστημόνων και φοιτητών από όλες τις ειδικότητες που συναντιόμαστε κάθε χρόνο στο ετήσιο ραντεβού μας για να επισκεφτούμε τα ακριτικά χωρία της Θράκης και τους κατοίκους αυτών, για να τους τραγουδήσουμε τα κάλαντα και να δώσουμε τα δώρα που έχουμε ετοιμάσει». 
Παράλληλα σημείωσε «Σε μια εποχή που δεν υπάρχει κανένα φως , προσπαθούμε με την παρουσία μας , αντί να καθόμαστε με τις οικογένειες μας, κάνουμε μια μικρή θυσία για να είμαστε κοντά στους κατοίκους αυτών των περιοχών και να τους ευχηθούμε. Δεν χρηματοδοτούμαστε από κάπου, τα έξοδα τα καλύπτουμε από δική μας συμμετοχή και δεν εκπροσωπούμε κανένα κόμμα , ούτε κάποια ιδεολογία. Απλά θέλουμε να είμαστε κοντά στους ακρίτες της Ελλάδας».
Αναφορικά με την ομάδας τους επισήμανε ότι «η ομάδα αποτελείται από όλες τις ειδικότητες των Πανεπιστημίων Αθηνών και αριθμούμε γύρω στα τριάντα μέλη, αν και αυτό αυξομειώνεται συνεχώς». Ενώ για τους στόχους των ομάδων αυτών ανέφερε ότι «είναι να συναντιόμαστε σε μια εποχή απομόνωσης και αυτιστικής διαχείρισης του χρόνου και η συνάντηση αυτή να γεννά κάτι διαφορετικό και ελπιδοφόρο, ως έργο πλέον προς τα έξω. Δουλεύουμε πρώτα την αυτογνωσία μας , την ομάδας μας και μετά ότι συναποφασίσουμε και συνδιοργανώσουμε να το χαρίσουμε και στους γύρω μας».
Ερωτηθείς για το τι εισπράττουν από τους κατοίκους της Θράκης επισήμανε ότι «από το 2012 που επισκεπτόμαστε την Θράκη , βλέπουμε μια προσμονή να μας ξανά δούνε , είναι μια ένεση τονωτική για τους κατοίκους που ανανεώνουμε κάθε φορά το ραντεβού μας για την επόμενη φορά. Με δάκρυα χαράς, αλλά και λύπης, μας λένε τον πόνο τους, τις χαρές τους, τα νέα τους , εμείς επικοινωνούμε και μέσα στο χρόνο μαζί τους, στέλνουμε φωτογραφίες , μικρές αποστολές»  και υπογράμμισε  «Αυτό  που εισπράττουμε είναι κάτι το μαγικό, είναι το σημείο της αλληλεπίδρασης και συσχέτισης των ανθρώπων. Είναι φιλόξενοι άνθρωποι , με μεγάλο εσωτερικό πλούτο, με μεγάλη καρδιά και αρχοντιά, ξεχασμένα όλα αυτά και εμείς προσπαθούμε με την παρουσία μας όλα αυτά να τα ξεθάψουμε και να δει ο καθένας ότι εκεί που βρίσκεται , δεν χρειάζεται να απαισιοδοξεί  και να παραιτείται».
Για την κατάσταση των οικισμών σημείωσε ότι «δεν βοηθάει η κατάσταση να μείνουν οι νέοι εδώ, δεν υπάρχουν κίνητρα. Εμείς σε όποια περιοχή και αν συναντάμε νέους με την παρουσία μας και μόνο, να τους εμπνεύσουμε, ότι εσείς που είστε εδώ, ντόπιοι και ζείτε εδώ, μπορείτε να ενωθείτε, να δημιουργήσετε, να κάνετε πράγματα, γιατί η απραξία είναι κάτι το εύκολο και το βολικό, αλλά δεν καταφέρνουμε κάτι μόνο με αυτό». 
«Ο χορός και τα τραγούδια, οι αγκαλιές με τα άτομα των ομάδων μας , βοηθάει περισσότερο όσους είναι μόνοι τέτοιες μέρες αλλά και αυτούς που τα παιδιά τους λείπουν. Για μας αυτό είναι και ένα κίνητρο να συνεχίζουμε όσο μπορούμε» δήλωσε.
Σχετικά με τον σύλλογο γυναικών Γρατινής σημείωσε ότι «είναι υπέροχοι άνθρωποι και γι’αυτό από το 2014 ερχόμαστε συνέχεια και τους βάζουμε στο ήδη φορτωμένο πρόγραμμα μας . Μας καλούν να έρθουμε ειδικά το καλοκαίρι , να μας φιλοξενήσουν στα σπίτια τους , πάντα μας ετοιμάζουν ένα πολύ πλούσιο κέρασμα και μερακλίδικο. Ένα μεγαλείο συναντάμε, που δεν χωράει λόγια».
Παράλληλα επισκέφτηκαν και τους οικισμούς Ορμένιο, Μεταξάδες, Δέρειο, Σώστη, Ξάνθη και Διδυμότειχο.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου