Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Ο Γιώργος Μανανάς δήλωσε έτοιμος να δώσει τη μάχη για την ανατροπή

Κινέζου Μαρίνα

Ποτέ δεν ζήτησα κάτι προσωπικό, πάντα ήμουν στρατιώτης μες τον αγώνα

Έχοντας μία μακρά πορεία στην τοπική πολιτική σκηνή και την αυτοδιοίκηση ο κ. Μανανάς είναι ένας εκ των τεσσάρων υποψηφίων του Κινήματος Αλλαγής στη Ροδόπη."Επιδιώκουμε την πολιτική ανατροπή και την προοδευτική αλλαγή", ήταν το μήνυμα που έστειλε προς τους συμπολίτες του, όσους συνεχίζουν να ζουν και να εργάζονται στη Ροδόπη, αλλά και εκείνους που βρέθηκαν στο εξωτερικό και ειδικά τους νέους ανθρώπους.
Παράλληλα στην συνέντευξη που μας παραχώρησε εμφανίζεται αισιόδοξος ότι «όλοι οι πολίτες στην Ελλάδα, την Κομοτηνή και την Θράκη θα δώσουν το μήνυμά τους» και δηλώνει πιστός στις αξίες που υπηρέτησε μέχρι σήμερα.
Τα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών για τις εθνικές εκλογές του 2019 ανακοίνωσε το Κίνημα Αλλαγής κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου. Εκτός του Γιώργου Μανανά υποψήφιοι στο νομό Ροδόπης είναι οι Ιλχάν Αχμέτ, Σιμπέλ Μουσταφάογλου και Κυριακή Γολγάκη.
Μ.Κ.: Εχεις μια πολύ μεγάλη πορεία στην τοπική αυτοδιοίκηση, ποίοι είναι οι λόγοι που σε οδήγησαν να είσαι υποψήφιος Βουλευτής;
Γ.Μ.: από την προηγούμενη φορά δεν είχα βάλει γιατί είχαμε ένα νόμο δυστυχώς στην δουλειά που είμαι, στην ΔΕΥΑΚ ,ο οποίος μας απαγόρευε να είμαστε υποψήφιοι ,παρόλο που υπάρχουν αποφάσεις από τον Άρειο Πάγο. Φέτος είναι πολιτικοί οι λόγοι , ακόμη και να άλλαζε ο νόμος εγώ δεν θα ήμουν υποψήφιος στην τοπική αυτοδιοίκηση, νομίζω ότι αυτός ο κύκλος έχει κλείσει, μετά τα είκοσι χρόνια. Είναι και η εργασία μου στην τοπική αυτοδιοίκηση και την αγαπάω πάρα πολύ, ήταν μεγάλο σχολείο για μένα η τοπική αυτοδιοίκηση.
Με τις αλλαγές που έχουν γίνει με τον Κλεισθένη, υπάρχει μια οπισθοδρόμηση, βλέπω  ότι θα φέρει πολλά προβλήματα που θα βγούνε και στον κόσμο έξω , θα έχουν πρόβλημα και οι παρατάξεις και στην συνεννόηση και στην καθημερινότητα , όπως βλέπεται θα ισχύει η απλή αναλογική , είναι ένας νόμος που δεν τον ξέρουμε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ τον έφερε χωρίς καμιά διαβούλευση έφερε αυτόν τον νόμο. Πάντως δική μου απόφαση είναι να μην ασχοληθώ με την τοπική αυτοδιοίκηση, ασχολούμαι σαν ενεργός πολίτης αλλά όχι στην τοπική η περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Μ.Κ.:  Πως βλέπεις να εξελίσσεται αυτή η εκλογική αναμέτρηση;

Γ.Μ.: αποφάσισα μετά την πρόταση που μου έγινε από την πρόεδρο και τα όργανα να αποδεχτώ , δεν είναι η πρώτη φορά, πήγα πάρα πολύ καλά, παρόλο που είχαμε τραγικά ποσοστά, τώρα είναι καλύτερο το κλίμα, το βλέπω, είναι μια πρόκληση για μένα γιατί θα σηκώσω το βάρος. Εδώ στην περιοχή έχουμε δυο σύνοικα στοιχεία που ζουν αρμονικά, απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες.  Το ότι θα σηκώσω το μεγαλύτερο βάρος με πεισμώνει, δεν με φοβίζει. Συνδυάζουμε όλοι την ανανέωση με την εμπειρία και αυτή είναι η εικόνα και του κινήματος αλλαγής. Υπάρχουν στελέχη αποφασισμένα να δώσουμε την μάχη που χρειάζεται ο τόπος και θα δώσουμε αυτή τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις, όποτε και να γίνουν εκλογές. Είμαστε κάτι ριζικά διαφορετικό , είμαστε με την Ελλάδα που παράγει και δημιουργεί. Αφουγκραζόμαστε και εκφράζουμε το κοινωνικό αίτημα για αλλαγή και Αξιοπρέπεια. Υπάρχουν δύο δρόμοι για τον ελληνικό λαό: ο ένας είναι αυτός που προτείνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Αλαζονεία , πόλωση, διχασμός.  «Φύγε εσύ – να έλθω εγώ» και τράβα στην πλατεία να πετροβολάς ξανά. Ο δρόμος αυτός  ακρίβυνε  και καθυστέρησε την έξοδο της πατρίδας μας από την κρίση. Αποδείχθηκε αδιέξοδο. Από την άλλη πλευρά είναι ο δρόμος που προτείνουμε εμείς: εθνική συνεννόηση γύρω από ένα προοδευτικό πρόγραμμα ελληνικής ταυτότητας, ευρύτερης αποδοχής, που θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη και θα εξασφαλίσει την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Το πρόγραμμά μας, το «Σχέδιο Ελλάδα»  είναι η πρόταση και δέσμευση μας. Το νέο συμβόλαιο της δημοκρατικής παράταξης με το λαό και ζητάμε πρωταγωνιστικό ρόλο για την υλοποίησή του.
Νομίζω ότι εγώ προσωπικά έχω δώσει εξετάσεις και στην πολιτική και στην καθημερινή μου πορεία και έχω δείξει ότι έχω συνέπεια, όλα αυτά τα χρόνια, παραμένω σταθερός για να εκφράσω αυτό που εκφράζει σήμερα το κίνημα αλλαγής.

 «Μας λέει η Νέα Δημοκρατία για ανανέωση και να βλέπουμε όλα τα «απολειφάδια» του Καραμανλισμού»

Μ.Κ.: κ. Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις που θέλουν να ανοίγει η ψαλίδα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας αλλά και την δική σας θέση πως την βλέπεται;
Γ.Μ.: οι δημοσκοπήσεις  είναι πραγματικά μια εικόνα της στιγμής.  Το θέμα είναι που θα βάλει ο λαός τον καθένα.  Τα δύο σημερινά κόμματα σφάζονται για την εξουσία και όχι για την ουσία. Εμείς ζητάμε καθαρή εντολή για να γίνουμε ο καταλύτης των εξελίξεων.  Γιατί έχοντας μια καθαρή εντολή και ένα ποσοστό το ΚΙΝΑΛ και παίρνοντας την Τρίτη θέση, γιατί δεν νοείται να μην πάρουμε την εντολή αυτή, τότε θα δούμε με ποιους θα συνεργαστούμε, τώρα δεν μπορούμε να το συζητάμε αυτό.  Πρέπει μετά να δούμε την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη δεν μπορεί να μας λέει η Νέα Δημοκρατία για ανανέωση και να βλέπουμε όλα τα «απολειφάδια» του Καραμανλισμού , να τα βάζει υποψήφιους ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  Πραγματικά νομίζω ότι είμαστε ο αυτόνομος τρίτος πόλος που θα ζητήσουμε την ψήφο για να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι καλό και θα ελέγχουμε την εξουσία, αλλά όχι για την εξουσία και ας είμαστε μέσα στην εξουσία. Είδατε τι έγινε το 2012 στις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις , τότε όλοι ήταν αντιμνημονιακοί, μέτα έγιναν όλοι μνημονιακοί και τώρα έγιναν ποίο μνημονιακοί και από τους μνημονιακούς.  Απλός για πολιτικά παιχνίδια πήγαμε σε απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις και έχασε μόνο η χώρα.

Μ.Κ.:  Ένα θέμα που συζητιέται έντονα είναι ότι το ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε τους υποψηφίους για όλη την Ελλάδα πλην της Αχαΐας, όπου εκεί γίνεται λόγος ότι ένας από τους υποψηφίους θα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ισχύει αυτό;

Γ.Μ.: Αυτό θα το ανακοινώσει η πρόεδρος και τα όργανα του κινήματος. Νομίζω δεν περισσεύει κανένας. Ο καθένας πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του, αλλά όλοι είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την χώρα, καλώς η κακώς. Εγώ ξέρω όμως ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε και πριν το 2009 μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Ακόμη και τις ανεξάρτητες αρχές και πολλά άλλα, που από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έχουν εξαφανιστεί. Με πάρα πολλές προσλήψεις,  με επιδοματική πολιτική, σίγουρα δικαιούται πάρα πολύς κόσμος αλλά αυτό που γίνεται είναι το κάτι άλλο στις μέρες μας, αυτό πρέπει να σταματήσει. Η αλληλεγγύη δεν είναι με το επίδομα , είναι με το να βρουν θέσεις εργασίας κ.α.  Ξέρω επαγγελματίες που ψάχνουν ανθρώπους για δουλειά και δεν βρίσκουν, γιατί ειδικότερα κάποιες μεγάλες ομάδες πληθυσμιακές , λαμβάνουν πάρα πολλά επιδόματα και δεν πηγαίνουν σε εποχιακές δουλείες.

Τα μεγάλα λόγια τελείωσαν πια, δεν μπορούμε να τάζουμε

Μ.Κ. :  Σε τοπικό επίπεδο είστε γνώστης των προβλημάτων της περιοχής, ποια θέματα θέτεται πρώτα στην δική σας ατζέντα;
Γ.Μ.: Μπαίνουμε σε μια λογική που όταν φεύγουμε από την πολιτική σκηνή λέμε κάναμε εκείνο ή το άλλο, καταρχήν δεν τα κάναμε προσωπικά, είναι η πολιτική του κάθε κόμματος. Π.χ. το ΠΑΣΟΚ έκανε πάρα πολλά για τους νέους, για την κοινωνική πολιτική, για την τοπική αυτοδιοίκηση και την συνεργασία  με την κεντρική εξουσία που κινδυνεύει να εξαϋλωθεί με τον Κλεισθένη τώρα.  Το βασικό θέμα είναι ότι δεν τα κάνει κανείς προσωπικά, ακούω εδώ συναδέλφους υποψηφίους και πρώην Υπουργούς , ακόμη και εδώ τοπικά να λένε έκανα αυτό ή εκείνο, λες και βάζουν τα χρήματα από τις τσέπες τους . Το θέμα είναι να κάνουμε τις πολιτικές, το θέμα αυτή τη στιγμή δεν είναι να κάνουμε ένα κτήριο ή να δώσουμε χρήματα σε ένα σύλλογο, αλλά να στηρίξουμε φυσικά όλες αυτές τις προσπάθειες, αλλά πρωτίστως πρέπει να υπάρχει μια υγιή κοινωνία. Το θέμα είναι αυτό και ακόμη και εμείς δεν το πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό. Το βασικό είναι να υπάρξουν θέσεις εργασίας , να συνδεθούν οι άξονες με την Εγνατία οδό, ο τουρισμός είναι επίσης πολύ βασικό. Η περιοχή μας παρότι έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα είναι πίσω στον τομέα αυτό, με ευθύνη όλων. Ο αγροτικός τομέας είναι βασικός και η στήριξη του με νέες καλλιέργειες και βασικά να λέμε την αλήθεια σε ότι και κάνουμε. Εγώ θα επιδιώξω συναντήσεις και επαφές με ομάδες του αγροτοκτηνοτροφικού χώρου. Τα μεγάλα λόγια τελείωσαν πια, δεν μπορούμε να τάζουμε , πρέπει να κάνουμε μια πολιτική που να έχει τον περισσότερο κόσμο. Το βασικό πρόβλημα είναι η ανεργία.  Πολύ καλή συνεργασία πρέπει να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση με τους Βουλευτές. Ένα άλλο βασικό είναι η γραφειοκρατία, έγιναν προσπάθειες σε αυτό το κομμάτι αλλά δυστυχώς δεν έχει λυθεί.  Και το βασικότερο να δώσουμε κίνητρα για να έρθει ο κόσμος εδώ, όχι μονο στην περιοχή μας, αλλά γενικά στην Ελλάδα, τα παιδιά τα δικά μου αλλά και πάρα πολλά παιδιά έχουν φύγει στο εξωτερικό αναζητώντας εργασία.
Η δημοκρατική παράταξη έχει γερές ρίζες και είναι σκληρό καρύδι.

Μ.Κ.: Για ποίο λόγο επέλεξες  να είσαι υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ ;

Γ.Μ.:  Αυτός είναι ο χώρος που υπηρετώ χρόνια. Την προηγούμενη φορά είχαμε κάποια προβλήματα και κατεβήκαμε χωρισμένοι, τώρα ξανά, επέλεξε ο καθένας τον αρχηγό που ήθελε. Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στις εσωκομματικές εκλογές. Επειδή έχω ελπίδα για κάτι καλύτερο, επειδή θέλω να βοηθήσουμε  και να χαλάσουμε την σούπα του σημερινού δικομματισμού, που θέλουν να λεηλατήσουν τον χώρο μας και ένας λόγος που επιλέγω το ΚΙΝΑΛ είναι αυτός, δεν θα το καταφέρουν. Η δημοκρατική παράταξη έχει γερές ρίζες και είναι σκληρό καρύδι. Οι πολίτες καταλαβαίνουν κάθε μέρα ότι εμείς θα είμαστε που θα εμποδίσουμε να γίνει καθεστώς ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνεργασίες δεν αποκλείουμε με κανέναν.  Το ψηφοδέλτιο μας έχει αξιόλογούς ανθρώπου που πιστεύω ότι θα το τιμήσει ο κόσμος και νομίζω θα πάμε καλύτερα από την προηγούμενη φορά. Πρέπει να σταθούμε απέναντι στο διχασμό που δημιουργεί καινούργια αδιέξοδα. Είναι στάση ζωής για μένα και η παρακαταθήκη της παράταξης αυτής που παλεύω εγώ και η οικογένεια μου όλα αυτά τα χρόνια και της συνέπειας. Ποτέ δεν ζήτησα κάτι προσωπικό, πάντα ήμουν στρατιώτης μες τον αγώνα και πήγα πάρα πολύ καλά.  Εγώ πιστεύω ότι μπορούμε να χτυπήσουμε και την πρωτιά στον Νομό, εγώ και όλοι του ψηφοδελτίου θα δώσουμε ότι έχουμε και δεν έχουμε για να γίνει αυτό.
Ευχήθηκε, τέλος, καλή επιτυχία σε όλους τους συνυποψήφιους του στο Κίνημα Αλλαγής και σε όλους τους υποψήφιους του νομού Ροδόπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου